Select Page

Αφού απαντήθηκε το «πότε θα καταρρίψει ο χρυσός το ιστορικό υψηλό του 2011» με την εντυπωσιακή χθεσινή εκτίναξη στα 1.946 δολάρια, σειρά έχουν τα ερωτήματα που αφορούν στο αν θα συνεχιστεί το ράλι και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του. Θα ξεπεράσει σύντομα το επίπεδο των 2.000 δολαρίων και θα βάλει πλώρη για ακόμη υψηλότερες κορυφές; Θα διορθώσει πριν εισέλθει εκ νέου σε ανοδική τροχιά ή θα χάσει την ορμή του και θα κινηθεί χαμηλότερα; 

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ο χρυσός έχει καταγράψει κέρδη άνω του 25%, ενώ από το χαμηλό του Μαρτίου τα κέρδη ανέρχονται σε 30%. Για τους «ταύρους» του χρυσού, η επόμενη… κοντινή κορυφή είναι λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια, ενώ για τις «αρκούδες» είναι προς τα 1.850 δολάρια. 

Αν επιβεβαιωθούν οι αναλυτές της Commerzbank τότε το momentum θα συνεχιστεί και είναι θέμα ημερών ο χρυσός να σπάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά. Σε εκείνο το σημείο αναμένεται να αρχίσουν οι επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή του. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα ένας παράγοντας που «δείχνει» περαιτέρω άνοδο είναι το γεγονός ότι το ράλι δεν βασίζεται σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, όπως φαίνεται από τις ροές των τελευταίων εβδομάδων. Μάλιστα, το επίπεδο των κερδοσκοπικών θέσεων στον χρυσό είναι χαμηλότερο και από εκείνο του Μαρτίου. 

Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις, βέβαια, διίστανται. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας US Global Investors, Φρανκ Χολμς, για παράδειγμα, εκτιμά ότι ο χρυσός δεν θα σταματήσει την ανοδική του πορεία πριν φτάσει στα 4.000 δολάρια. Ο Χολμς υποστηρίζει πως αν επαναληφθεί η ιστορία, ο χρυσός μπορεί να φτάσει στο εξωφρενικό αυτό επίπεδο την επόμενη τριετία, καθώς κατά τη διάρκεια της τριετίας 2009-2011 που η Fed διοχέτευε τεράστιες ποσότητες ρευστότητας στην αγορά, όπως κάνει και τώρα, η τιμή του ενισχύθηκε από τα 750-800 δολάρια στα 1.900 δολάρια. 

Στον αντίποδα, αναλυτές σημειώνουν πως αν κρίνουμε από το τι συνέβη αμέσως μετά το 2011, όταν σημειώθηκε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, τότε το ράλι μάλλον τελειώνει κάπου εδώ. Μετά τον Αύγουστο του 2011 και τα 1.920 δολάρια, η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά και αφού παρέμεινε σχετικά κοντά στα ιστορικά υψηλά για σχεδόν ένα χρόνο, ξεκίνησε την κατρακύλα προς το χαμηλό του 2015 λίγο πάνω από τα 1.000 δολάρια. 

Το ποιο σενάριο τελικά θα κυριαρχήσει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πρωτοφανής αβεβαιότητα που επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη σχετικά με τον κορονοϊό είναι αρκετή για να στείλει την τιμή του χρυσού στο χθεσινό ιστορικό ρεκόρ και δεν χρειάζονται άλλες εστίες αβεβαιότητας για να οδηγήσουν σε νέο… Έβερεστ το πολύτιμο μέταλλο. 

Κατά πολλούς το δεύτερο κύμα πανδημίας έχει ξεκινήσει και το εμβόλιο είναι ακόμη σχετικά μακριά. Είναι εύλογο λοιπόν οι επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια γιατί φοβούνται ότι αν το νέο κύμα κορονοϊού επιβάλει νέα –αν και όχι γενικευμένα – lockdown, η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει. Οι πέντε διαδοχικές ημέρες με πάνω από 1.000 θανάτους στις ΗΠΑ και η «ανάφλεξη» στην Ισπανία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Στο μεταξύ, το δολάριο εμφανίζει τάσεις αποδυνάμωσης, ενώ η νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μας θυμίζει ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας η παγκόσμια οικονομία έχει σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, ενώ τα αρνητικά επιτόκια συντηρούν και αυτά την ελκυστικότητα του χρυσού.

Άλλοι αποδίδουν το ράλι στην πτώση του δολαρίου και άλλοι στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με του 10ετούς να υποχωρεί χθες στο 0,57%. Η υποχώρηση του δολαρίου οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να ελέγξουν τον κορονοϊό και είναι πολύ πιθανό η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να εμφανίσει πολύ χειρότερες επιδόσεις από την Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με την Societe Generale. Όπως και να’ χει, το νέο ρεκόρ του χρυσού είναι σημαντική είδηση για τις αγορές και θα χρειαστεί να δούμε την αντίδραση των επενδυτών στις επόμενες ημέρες για να φανεί πιο ξεκάθαρα η τάση.

Πηγη : liberal.gr